A Tisza és a Duna védelme is fókuszba került az ENSZ Környezetvédelmi Programjának ülésén

A Tisza és a Duna védelme is fókuszba került az ENSZ Környezetvédelmi Programjának ülésén

2024. március 26-27-én az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) délkelet-európai platformot szervezett „Nyugat-Balkán regionális hulladékgazdálkodási konferencia” címmel.

A KSZGYSZ-t, a KEXPORT Klasztert és a PET Kupát Hankó Gergely képviselte, aki a nemrég megjelent szakpolitikai útmutatóról és a magyarországi folyóvédelmi erőfeszítésekről tartott előadást (#aquaticplastic).

Az esemény apropója a nemzetközi Zero Waste Day (#zerowasteday) volt, melynek célja a fenntartható fogyasztási és termelési minták előmozdítása, a körforgás irányába történő társadalmi elmozdulás támogatása, valamint annak tudatosítása, hogy a hulladékmentes kezdeményezések hogyan járulnak hozzá a 2030-ig szóló fenntartható fejlődési menetrend előmozdításához.

Az UNEP a 2 napos platformon a 2024-es és az azt követő időszakra vonatkozó munkatervét is bemutatta a bécsi ENSZ központban, mely több lehetőséget is kínál a magyarországi környezetvédelmi vállalkozásoknak az elhagyott hulladékok, a rekultiváció, a műanyag hulladék megelőzése és hasznosítása, a textil és az elektronikai hulladékok kérdésköre kapcsán és a szennyezett területek kármentesítése, barnamezős beruházások előtérbe helyezése folyományaként. Az átfogó, Balkáni-országok terveiről, helyzetéről és a finanszírozási lehetőségekről szóló szakmai prezentációkat a Szövetség majd az érintett munkacsoportjaival is megosztja.

A konferencia célja, hogy a jövőben megkönnyítsék és elősegítsék az innovatív stratégiákról, lehetőségekről, szakpolitikákról és gyakorlatokról szóló megbeszéléseket, amelyek a hulladékkeletkezés megelőzését, csökkentését, újrahasznosítását és a körforgásos gazdaság elveit támogatják a tisztább és egészségesebb környezet megteremtése érdekében a nyugat-balkáni gazdaságokban. Emellett aktívan ösztönözni fogják a különböző szereplők és ágazatok közötti együttműködést, amelynek célja a fenntartható gyakorlatok és a környezetbarát technológiák bevezetésének előmozdítása. A kezdeményezésben központi szerepet játszik a határokon átnyúló együttműködés, mivel a kezdeményezés a környezetvédelem terén a határokon átnyúló együttműködési lehetőségek feltárására törekszik. A szomszédos országok közötti regionális partnerségek és együttműködés előmozdításával a kezdeményezés célja közös stratégiák kidolgozása, az erőforrások megosztása, valamint a régióban uralkodó közös környezeti kihívások közös és együttes kezelése.

Mind a KSZGYSZ, a KEXPORT és a PET Kupa felkérést kapott ENSZ Környezetvédelmi Programja által támogatott balkáni országban megvalósuló környezetvédelmi projektekbe, melyek a térség levegőminőségének javítását, a biodiverzitás megőrzését és a hulladékgazdálkodás fejlesztését, a körforgásba való átmenetet segítik. A szinergiák feltérképezésre után az UNEP és az érintett képviselők meghívást kaptak az ENVIRONTEC powered by Ökoindustria expó is, mert több szakterület is erősen kapcsolódik a tervezett szakkonferenciák tematikájához:

Október 2.: RE-BROWN Remediation and brownfield management conference

Október 3.: Circular economy, waste management - Prevention, reuse, recovery conference

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja több mint 15 000 elemet kínál, a valós idejű adatgyűjtő eszközöktől és platformoktól kezdve a legfontosabb jelentésekig, kiadványokig, adatlapokig, interaktív anyagokig és még sok másig: https://www.unep.org/publications-data

További információk:

Hankó Gergely

[email protected]

© 2024 KEXPORT Környezetipari Nonprofit Kft.